Identiteitskaart voor Belgen in het buitenland

  1. Zuletzt aktualisiert am

Identiteitskaarten worden alleen afgegeven aan de Belgen die bij onze post ingeschreven zijn. Er bestaat twee types:

  • eID: elektronische identiteitskaart voor volwassenen en kinderen ouder dan 12 jaar.
  • Kids-ID: elektronische identiteitskaart voor kinderen jonger dan 12 jaar. 

Alle door de EU-lidstaten afgegeven identiteitskaarten moeten volgens de Europese reglementering de vingerafdrukken van 2 (wijs)vingers bevatten. Daarom moeten u voor een elektronische identiteitskaart (eID) en/of ook uw kind voor de Kids-ID (als uw kind 6 jaar of ouder is) in persoon en op afspraak naar ons Consulaat komen.

Meer informatie en het aanvraagformulier zijn beschikbaar op de website van de FOD Buitenlandse Zaken

 

Een identiteitskaart is geen paspoort!


Een Belgische identiteitskaart (groen, ongeveer de grootte van een bankkaart) is niet hetzelfde als een Belgisch paspoort (een donkerrood boekje).

De identiteitskaarten (eIDs en Kids-IDs) zijn geldig in België, binnen de Europese Unie en in sommige buurlanden. Voor de meeste andere landen is een paspoort nodig. Ook voor Kazachstan, de Kirgizische Republiek en Tadzjikistan moeten Belgen een paspoort hebben.

 

Elektronische identiteitskaart activeren


Elke Belg ingeschreven in de bevolkingsregisters van een Belgische Consulaat kan zijn eID ook activeren op zijn consulaire post, een andere consulaire post of een gemeente in België. Kaarten en certificaten kunnen alleen worden geactiveerd in aanwezigheid van de burger, ook voor de minderjarigen.

Om dit te doen, moeten de Belgische burgers hun identiteitskaart en hun PUK-code hebben. Door de kaart en certificaten te activeren, kunnen de burgers zich identificeren en  verbinding maken met officiële Belgische websites.